Australian Cattle Dogs historia i Sverige

Den som introducerade Australian Cattle Dog i Sverige var Birgitta Östergren, Stormkappans kennel. Hon importerade tre hundar. En hanhundsvalp som anlände vid jultid 1973 Wooleston Blue Jumbuc (först att klara tjänstehundsprov i bevakning), en dräktig tik 1974  AUCH Wooleston Blue Julie och 1976 ännu en hanhunds-valp, Wooleston Jungle Jon (rasens första korade samt vall-meriterade hund). Den senare placerades vid 10 månaders ålder hos kennel Monstigen. Dessa tre kom alla från en av Australiens då ledande uppfödare,Mrs Berenice Walters, kennel Wooleston. Hon tillhörde den kategori av uppfödare som ansåg det vara oerhört viktigt att bevara bruksegenskaperna och specialiserade sig på uppfödning av en vallhund med god exteriör, en arbetshund som också kunde delta på utställning. Hennes ursprungliga avelsmaterial var små blå arbetshundar, Hall´s Heelers, och parade med utställningshundar producerade de några av de vinstrikaste hundarna genom tiderna, bl.a. Aust Ch Wooleston Blue Jilaroo som tre gånger blev Best Australian Working Dog på Sydney Royal Show och vann Best in Show fem år i följd. En stor del av förfäderna till våra första svenska hundar är således ”workers”, arbetande vallhundar.

Från de två första importerna kom endast en avkomma, tiken korad Stormkappans Blue Jessica,  att gå vidare i avel. Hon parades med den tredje importen, Wooleston Jungle Jon, och resultatet blev kennel Bluey´s första ACD-kull. Den mest framgångsrika ur den kombinationen var Bluey´s Josephine född 1978 och kennel Ligras första cattle dog. Hon blev internationell och nordisk utställningschampion, svensk lydnadschampion, korad och var också uppflyttad till hkl rapport och hkl spår. Hon födde dessutom 4 kullar med totalt 22 valpar.

Under 1981 kom ytterligare tre ACD till Sverige. En tik,från kennel Landmaster, Mrs C Redhead, i South Australia, importerad av kennel Monstigen. Ett syskonpar, hane och tik, från kennel Swordstone, Mr M Dudding i England, importerade av kennel Ligras och 1983 importerades ännu en hanhund av kennel Ligras från kennel Landmaster, den första röda cattle dogen i Sverige. Senare har från 1987 – 2004 ytterligare 34 importer kommit till vårt land från Australien, Tyskland, Luxemburg, Belgien, England, Danmark och Norge.

Sverige var ett av de första länderna i Europa att importera Australian Cattle Dog, och redan 1983 exporterades två hundar till Danmark och en till Norge. Senare har hundar också exporterats till Finland, Tyskland och Holland. Totalt har 44 hundar exporterats från Sverige åren 1983 - 2005. Hur många av dessa som använts i avel är inte känt. Det finns även några svenskfödda hundar i USA som flyttat dit med sin ägare. En gemensam rasklubb för Australian Kelpie och Australian Cattle Dog bildades 1976 med Birgitta Östergren som ordförande, Avelsavdelningen för Australiska Vallhundar (AfAV) underställd Svenska Brukshundklubben, som är rasernas specialklubb.
Sedan augusti 2006 har en separat klubb bildats för ACD och klubbens officiella namn är Svenska Australian Cattledog Klubben (SACK). Rasen har haft olika användningsområden i Sverige. Förutom i de olika bruksgrenarna, spår, sök , rapport och skydds har ACD även
tävlat i agility, freestyle och lydnadsklass. Under 1980-talet fanns även intresse av att visa rasens vallägenskaper och ett flertal hundar deltog i vallnings-kurser och -prov. Det har även utbildats hundar inom försvaret som bevaknings- och räddningshundar. På
utställningar har rasen haft ett gott deltagande.

Det finns ett tiotal kennlar registrerade som har haft uppfödning av ACD under de senaste 10 åren. Rasen har aldrig varit numerärt stor i Sverige, i genomsnitt drygt 20 hundar registrerade per år.


Källa: SACK- Svenska Australian Cattledog Klubben


Här kan du läsa mera ingånde om deras historia.