Fakta

Rasen blir allt populärare, på grund av sina vackra färger och olika teckningar, såväl på Island som utomlands. Rasen är en väldigt frisk som gillar alla sorters väder och vind. Dom vill heller vara ute än inne i hönshuset.

Dom vill helst bo upp i ett träd som dom lätt kan flyga upp i, och man hittar dom gärna upp på tak odyl. Dom är rätt så vaksam och duktigt på att fly från rovdjur om dom har något träd eller nåt att flyga upp på.

Dom gillar även att vara ute i snön. Vissa ägare säger dom har svårt att få in dom på vintern, de bero väl på vart i världen man lever och hur vintern är. Jag bor i norr Sverige och har ibland minus 25c så skulle jag nog inte ha dom ute. Men en vacker solig vinterdag under uppsikt kan dom nog få komma ut en stund. Men i södra delar av viss länder här i norden (europa) så kan man nog lätt har dom ute året om.

Jag hörde att till och med när kycklingarna bara är några dagar så kan hönsmamman gå ut med dom i både regn o snöväder. Men man få komma ihåg att en Islandsvinter är inte samma som en Svensk vinter. Men dom gillar regn mindra än snö.

Islandshöns kan ha olika färger, allt från vit, röd, orange, rosa, gul, brun, porslinsfärgad och viltfärgad till grå eller vetefärgad, svart. Det finns ett brett utbud och fjäderdräkt är vacker. Dom kan ha olika kammar i en besättningen. Fjädrar på huvudet är vanligt ibland även tillsammans med en klassisk kam. Eller så har dom bara en hätta. Huden i ansiktet är röd. De har alla vita eller gulaktiga cream färgade öronkuddar. Att kläcka en isländsk kyckling är alltid som att vinna på ett lotteri. Du vet aldrig vad du kommer att få. De kan och ser helt annorlunda ut än föräldrarna, ingen kyckling är den andra lik. De gör de hela ännu mera intressant.

Life is lika a box of chocklad, you never know what you get - Forrest Gamp  :-)

I med att dom var isolerad i många århundraden på Island, så bevara deras gamla arv. Genetiska tester har visat att rasen skiljer sig avsevärt från moderna raser (över 70% skillnad), med en hel del unika genetiska förändringar vilket gett mångfalden. De är en sann gammal världsskatt vi har funnit och lyckas bevara. Det unika kommer från gammal genetik, varför fåglar måste hållas 100% ren idag för att få betraktas som "isländska". Om de någon gång blandas så kan dom aldrig paras tillbaka till att vara isländska. Det är därför det är viktigt att hålla koll på blodslinjer om man vill ha renrasiga Islandshöns. Isländska kycklingen är en välbyggd medelstor fågel, men ofta på mindre sida av medium. Hönsen lägger en generös mängd medelstora till stora ägg som har vackra vita till gräddfärgade skal. Dom är bra ägg läggare, en höna lägger ägg varje dag dom första två åren sen lägger den allt mindre så som 3-4 ägg i veckan i många år. En Islandshöna kan leva till dom är 10-15 år, men stoppar att lägga ägg några år innan det. Världen äldsta höna blev 27 år gammal, ras okänd, hon la ägg hela tiden till sin död. Hon kallades för gammelmor. Kommer från Mullsjö. Hönorna älskar att ligga och ruva på sina ägg, när de kläckt kycklingarna kan dom lätt ta han om 8-10 ägg och kycklingarna. Dom försvarar sin avkomma med näbbar och klor, så kommer de en rovfågel då går dom till attack. Människor brukar få kolla på kycklingar utan problem. Vänlig ras mot folk.

Detta är en väldigt klok ras som inte gillar att vara instängd, dom är påhittig och vill gärna ströva fritt, ett favorit ställe dom har är att sitta i träd och upp på hustak.

Dom gillar att ha utsikt över området, speciellt på saker dom kan flyga upp på och dom flyger väldigt bra. Vilket kan försvåra infångandet. Att plocka höns från trädkronan är allt ifrån lätt, en håv rekommenderas.

Dom älskar sin frihet de måste man komma ihåg, dom vill gärna gå fritt dom gillar inte att sitta instängda.

Dom vill leva så som den Isländska befolkningen nära till naturen, och helt självständiga.

*En tjej jag läst om hade förlorat sin höns till skogen, det tog en vecka innan hon fick   hem dom.

*För en annan tjej smet en höna ut varje morgon och flydde till skog och återkom till   natten, hon fick aldrig komma närmare än 5 meter. Hönan smet ut genom ett håll i   nättaket.

*Ägaren till hönsen på bilden nedan.

  Hennes höns gillar sova i trädet om natten. Dom värper gärna äggen lite här och där   och de har en bestämd åsikt om vissa saker, som att rede och hönshus inte allt är   av intresse.

 

En håv är nog en bra redskap för dessa rymlingar. Dom hittar ständigt på hyss.

En helt underbar bild med en kyckling i en gran.