Rapporthund har använt i många år och även räddat livet på många soldater i kriget genom tiderna. Det finns många hjälte hundar som har räddat hela platonium från en säker död. Dom flesta känner nog till det avsnitt som Lassie modigt springer genom ett eld hav av kulor för att komma fram med ett medelnade trots att han var skjuten i halsen. I försvarents använd hunden som budbärare mellan olika grupperingsplatser. I dag har vi omvandlat detta till att hunden springer mellan två olika förare som oftas är familje medlemar. En moment har man ännu kvar som man har butt ut från buller till skottlossning. Hunden ska även vara tyst vid sin grupperingsplats vilket som är väldigt viktigt.

Utrustning

Zagals Maya med sin utrustning

Ryggsäck med godsaker, vatten, rapporthyla, SBK-skynke,

extra koppel och liggunderlag

 

Detta behövs

     En rapporthund

En förare och en mottagare

ev. två startledare

En ryggsäck att sitta och vänta på,

vatten och mat till hunden.

Ett bra liggunderlag.

Dubbla uppsättningar av;

rapporthylsor

skynke

koppel och halsband

ev. en förbandslåda

tidtagarur

kommunikationsutrustning

AB

 

Tävling

Det börja att man är ett gäng förare och hundar som går ut i skogen. Man börjar med att samlas på station A. Därifrån går en av förarna iväg med hunden till station B.

När man kommer fram till B binder alla upp sina hundar vid var sitt träd, hunden ska inte störas under tiden den är uppbunden. När det är dags för din hund går du och hämta den, värmer upp och förbered för start. Ekipaget ska finnas vid starten en minut innan start, vid 30 sekunder räknas tiden ner. Skicka hunden på marsch kommando till station B.

Det är tre minuter mellan hundarna.. När alla hundarna är framme på station A, lämnas rapporthylsorna till tävlingsledaren, hunden binds upp på sin plats där den får vatten och ev. belöning. Tid för ny start ges när gruppen vid B-station kommit fram till C-stationen.

Förarna gör sig klara för start på A station.. Så när hunden kommer till station B måsteden arbeta med både spår och sök för att finna vägen till nästa station och sin förare

Var tog min hund vägen???

undrar Kenneth Ritzen från Lycksele

De händer att hundar vänder tillbaka eller gå fel. Om detta händer så släpps ändå nästa hund efter 3 minuter. Vänder hunden är tävlingen över, men går den fel väg men ändå kommer fram tappar den poäng för tappad tid gentemot ledarhundens totala tid. Ojämt tempo och för hund som ej är tyst ges betygsavdrag.

 

 

 

Appellklass har två stäckor totalt 500 m och maxtid.

Lägre klass har två sträckor totalt och maxtid

Högre klass har tre sträckor totalt och maxtid

Elitklass har fyra sträckor totalt 6100 m och maxtid .

 

Annica Blom - Tino och Anders Ögren

 

 

 

 

Rapporthylsa med tidsangivelser

 

Här ligger Schäfer Kurants Staijna

Rapporttävlingar kan vara långa dagar av väntan I dåligt väder

här är det vid SM I Umeå 198?

 

Nybörjar träning för Kurants Önska, matte är Karin Stridsberg

 

Rigmor Bygden från Lycksele

 

Birger Johanssons Kurants Qurita vid SM tävlingar I Umeå 198?

 

Startledaren och domaren Åke Kratz

 

 

UPP